Városunk, Veszprém

Veszprém, a királynék városa a Bakony-hegység erdővel borított lejtői és a Balaton napsütötte felvidéke között fekszik. A várost a Séd-patak szeszélyesen kanyargó útjai szelik ketté. A város, egyben megyeszékhely is, hét dombra épült és a 8-as számú fő közlekedési út mentén fekszik, mely a közép-dunántúli térséget a nyugati határszéllel köti össze.

Veszprém pezsgő kulturális életével egész évben várja a látogatókat. Évente megrendezésre kerül az Utcazene fesztivál, a Gizella-napok és a Veszprémi Ünnepi játékok, melyek egyedülálló szórakozási lehetőséget nyújtanak a városunkba látogatóknak.

Kiváló zenekarok, kórusok, táncegyüttesek műsorait, illetve a Petőfi Színház társulatának előadásait tekintheti meg a nagyérdemű. Fesztiváljaink egész évben szórakoztatják Veszprém polgárait és a városra kíváncsi, messze földről ideutazókat.

A Vár főterén, a Szentháromság téren nyaranta felállított szabadtéri színpad zenés-táncos folklór és színházi előadások színhelye. A kicsiket Veszprém európai hírű állatkertje várja, ahol a Fejes-völgy festői környezetében valóban szinte a természetben élhetnek az állatok. A Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark 1958. óta fogadja látogatóit.

Veszprém egyik híres jelképe a Fejes-völgy felett, a Jeruzsálem- és a Temető-hegy között átívelő Viadukt. A kanyargó Séd patak fölött 50 méteres magasságban emelt Szent István Völgyhíd a Szent László templomhoz vezet. A hídról mind a városra, mind a környékre gyönyörű kilátás tárul elénk: kelet felé tekintve a várat, nyugatra a Betekints-völgyet, északra pedig a Bakony-hegység vonulatait csodálhatjuk meg.

A vár területén városunk további két szimbólumával találkozhatunk. A Várhegy északnyugati fokán álló I. Szent István és Gizella királyné szobrától lélegzetelállító kilátás nyílik a városra.

Mielőtt a Várat elhagynánk, érdemes felmenni a Tűztoronyba is, mely nem csak látványának köszönhetően a város egyik jelképe, hanem az óránként felcsendülő megszokott dallama miatt is.

Veszprém sétálóutcáját, a Kossuth utcát két oldalról árkádok, üzletek szegélyezik, melyből két hangulatos udvar, a Sarolta és a Gizella udvar nyílik. Ezek I. Szent István királyunk édesanyjának és hitvesének nevét viselik.

A városunkba látogatók számára igényes szórakozást nyújtanak a veszprémi- és balatonparti bárok, klubok és természetesen a világklasszis férfi és NB 1-es női  kézilabdacsapatok.

Amennyiben romantikára és csendre vágyik, pihenjen meg a Séd völgyében vagy a város parkjaiban...

Vissza az oldal tetejére